Neljä vinkkiä työyhteisön pilaamiseen


Olipa yhteisösi liikeyhtiö, seura, kerho, säätiö tai vaikka uskonnollinen yhteisö, voidaan sitä johtaa hyvin tai huonosti. Hyvällä johtamisella voidaan joko rakentaa toimiva ja hyvä työyhteisö – tai tuhota se kokonaan. Jos johtaja sallii itsensä yli käveltävän, eli käytännössä tekee pahimmistopäätöksiä, aiheuttaa se väistämättä ongelmia työyhteisössä vaikka tavoite olisikin ollut toinen. Toisaalta, mikäli alaiset sallivat johtajaltaan vastaavan toiminnan, eivät myöskään alaiset voi osoittaa sormellaan ketään muuta kuin itseään.

Seuraavat neljä ilmiötä löytyvät jokaisesta työyhteisöstä, joko hyvässä tai pahassa:

1. Me/muut-ajattelu ja työntekijöiden lokerointi

Ajattelumalli on tarpeen jokaisessa työyhteisössä, mutta sitä voidaan myös nopeasti käyttää väärin. Yhteisön sisällä rakennettava “me”-tiimihenki on tarpeen ja tuo ihmisiä yhteen. Valitettavasti, ajattelumalli saattaa joissain yhteisöissä sotia itseään vastaan. Mikäli yhteisön sisälle rakentuu sisäisiä, me/muut ryhmiä, ei se välttämättä palvele enää kokonaistavoitteita. Lisäksi, vaikeilla työntekijöillä usein taktiikkana on “hajoita ja hallitse”, jolloin me/muut ajattelu palvelee nimenomaan tämän yhden ihmisen etua.

Rakentamalla keinotekoisia jännitteitä ja konflikteja saadaan aikaiseksi lyhytaikaisia tuloksia, mutta pitkän aikavälin tuhoa. Yhteisö ei enää toimi kitkatta yhteen kun koneen eri osaset eivät toimi samaan tahtiin. Usein ilmiöön liittyy tarve demonisoida ja mustamaalata ulkoryhmäläisiä. Lopulta tämä todennäköisesti johtaa yhteistyön katkeamiseen ja suurempiin ongelmiin työyhteisössä.

2. Auktoriteetin sokean noudattamisen vaatimus

“Minä olen pomo, teet mitä sanon!” Kuulostaako tutulta? Milgramin tottelevaisuuskokeissa todettiin, että ihminen kunnioittaa (sokeasti) auktoriteettia, jopa niinkin paljon, että on valmis tappamaan. Mutta mikäli esimies joutuu edellyttämään kunnioitusta ja vetoamaan auktoriteettiinsa, ei johtamisessa kaikki ole kunnossa. Päin vastoin, mikäli alainen oikeutetusti kyseenalaistaa esimiehen kannan tai päätöksen – hyvä esimies ymmärtää millainen timantti tällä on käsissä.

Esimies lupaa mitä tahansa vaikka tietää ettei voi lupausta pitää. Jälkikäteen lupas kuitataan väärinymmärryksenä tai kiistetään kokonaan. Kyse on tässäkin asiassa tavoitteesta saada auktoriteetin tavoite läpi mahdollisimman kivutta ja saada nopea pikavoitto – seurauksista riippumatta.

3. Poikkeukset

Esimiehet ja johtajat tekevät ja valvovat sääntöjä sekä niiden noudattamista. Normaalisti esimies osoittaa hyvää esimerkkiä noudattamalla itse laatimiaan sääntöjä – eikä koe muodostavansa itse poikkeusta sääntöihin, joita vaatii muiden noudattavan. Tilanne olisi sama, kuin poliisi rikkoisi lakeja joita taas muiden tulee noudattaa. Asema tai “virkainto” ei ole syy muodostaa itse poikkeusta säännöistä – päin vastoin. Tämä saattaa johtaa myös työyhteisössä yleisemmin säännöistä lipsumiseen, laittomaan tai epäsopivaan käytökseen.

Lisäksi, mikäli esimies sallii alaisilleen poikkeuksia säännöistä useammalla eri koodistolla – johtaa tämä ennen pitkää yhteisössä epäselvään tilaan sekä vääjämättä työntekijöiden eriarvoistumiseen. Lisäksi esimiehille kysymyksenä – jos sallit isoista säännöistä poikkeuksen nyt, millä perustelet että kiellät sen ensi kerralla?

4. Epäreilut ja epärealistiset vaihtokaupat

“Saat palkkion kun teet näin.” Esimies lupaa mitä tahansa vaikka tietää ettei voi lupausta pitää. Jälkikäteen lupas kuitataan väärinymmärryksenä tai kiistetään kokonaan. Kyse on tässäkin asiassa tavoitteesta saada auktoriteetin tavoite läpi mahdollisimman kivutta ja saada nopea pikavoitto – seurauksista riippumatta. Ilmiö on tuttu myös uskonnollisissa yhteisöissä ja kulteissa – karismaattinen johtaja vetoaa suurempaan voimaan “joka on meidän puolellamme”. (Mistä johtaja sen tietää?) Pelastusta ja ikuista elämää, vapautusta tuskasta luvataan kunhan vastalahja on vähintään yhtä merkittävä.

Piditkö? Jaa se kaverille!Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *