Työpaikkakiusaaminen vie sydämen


Jim Collins puhui Nordic Business Forumissa Helsingissä ja useammassa kohtaa vertasi yrityksen käteis- ja rahavaroja yksilön vereen. Jos rahavirta yrityksestä loppuu, yritystoiminta loppuu. Samalla tavalla jos ihmisestä loppuu veri, myös kyseisen yksilön osalta kaikki päättyy.

Koita nyt sydän vielä vähän jaksaa, kyllä se siitä.

Henkilökunta on yrityksesi sydän

Nostaisin esille asiaan myös toisen rinnastuksen. Jos käyt lääkärissä ja saat tietää että kärsit sepelvaltimotaudista saat mahdollisesti lääkityksen tai joudut pallolaajennukseen tai ohitusleikkaukseen. Tämä on itsestään selvää, ihminen ei pärjää ilman hyvin toimivaa sydäntä. Yleensä näissä tilanteissa saat vielä kaupanpäällisenä elämäntaparemontin. Mieleesi ei varmasti tule sanoa “koita nyt sydän vielä vähän jaksaa, kyllä se siitä.” vaan teet asialle jotain.

Kysymykseni kuuluu, miksi yrityspäättäjänä toimit toisin?

Henkilökuntasi on yrityksen sydän. Ilman sitä veri ei liiku ja raha ei kulje. Mitään ei tapahdu. Jos et usko, ajattelepa yksityisyrittäjää. Jos yksityisyrittäjä ei toimi, yritystoimintaa ei kauaa ole.

Työpaikkakiusaaminen Suomessa laittoman yleistä

Työpaikkakiusaaminen on noin kaksi kertaa yleisempää Suomessa kuin muualla Euroopassa. Ruotsissa lukemat ovat noin neljänneksen Suomen vastaavista. Työpaikkakiusaaminen itsessään aiheuttaa työnantajalle turhia, täysin vältettävissä olevia kustannuksia, turhia sairaslomia sekä kiusatulle psyykkisiä ongelmia, kuten masennusta ja ahdistusta.

Yleisin lause jota Suomessa todetaan työpaikkakiusaamisesta kärsivälle on “koita jaksaa vielä vähän, kyllä se siitä.” Oikeastaan, olisi parempaa olla rehellinen ja myöntää: “En tiedä miten asiaan pitäisi reagoida.” Jos et pyydä omaa sydäntäsi jaksamaan vielä vähän aikaa, miksi pyydät sitä henkilökunnaltasi?

Työnohjausta, työkaluja ja erityisosaamista

Työpaikkakiusaamisen hallinta ja selvittäminen vaatii osaamista ja taitoa. Useat tapaukset selviävät työnohjauksella tai työyhteisön sisäisin konstein. Mutta jos työyhteisössä on narsisti, työ mutkistuu huomattavasti. Tämä vaikeuttaa selvitystyötä ja muuttaa sen luonnetta. Työnohjauksellisin työkaluin ei voida enää ratkoa tapausta, vaan asiaan vaaditaan erityisosaamista.

Narsistisen ihmisen kanssa tavanomaisia työkaluja ei voida käyttää, sillä asioista on mahdotonta sopia pitävästi. Näin ollen normaalin sosiaalisen vuorovaikutuksen kaavat eivät toimi. Jos työyhteisössä on narsisti, täytyy ottaa käyttöön kyseisen yksilön käytökseen soveltuvat työkalut ja menetelmät.

Pomo, älä tapa alaisiasi

Jos alaisesi kertoo hankalasta tilanteesta, todennäköisesti pahennat tilannetta pyytämällä jaksamaan ja odottamaan. Tuskin pyydät sepelvaltimotaudista kärsivää sydäntäkään jaksamaan vielä, vaan hoidat asian. Lisäksi, jos tilanne ei ratkea työyhteisössä kotikonstein ja omat keinot loppuvat kesken – pyydä apua. Tuskin sydänoireitakaan yrität hoitaa itse – vaan menet sydänkirurgin juttusille. Työpaikkakiusaaminen maksaa suomalaisille yrityksille puoli miljoonaa euroa viikossa. Miksi et ole hoitanut asiaa jo kuntoon?

Piditkö? Jaa se kaverille!Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *