Työpaikan suurin riski?


Yle kirjoitti tänään, että “Esimies voi olla työntekijän pahin terveysriski” . On laajasti tiedossa oleva fakta (OECD:n tutkimusten pohjalta), että suomalaiset sairastavat länsimaista toiseksi eniten. Edelle menee vain Norja. Suomalaiset sairastavat pääasiallisesti tuki- ja liikuntaelinsairauksia (selkävaivoja) sekä mielenterveysongelmia (pääasiallisesti masennusta).

2898736_370

Työyhteisöissä esimies on aina kriittisessä avainasemassa kun puhutaan esimerkiksi henkilöstön jaksamisesta, työn arvostuksen ja sen merkityksellisyyden kokemuksesta. Mutta lopulta, artikkeli onkin kuitenkin vain puoliksi totta. Esimies ei ole – tai ei voi olla työntekijän pahin terveysriski. Pahin terveysriski on esimiehen osaaminen – tai pikemminkin sen puute.

Esimiestyö koostuu palasista

Suomalaiset yritykset usein arvostavat korkealle esimiehen substanssi- ja prosessiosaamista, eli itseasiassa juuri sitä työtä jossa alaisten tulisi olla hyviä. Miksi? Esimiehen tulisi olla hyvä esimiestyössä – eli johtamisessa. Tilanteissa, joissa tarvitsee johtaa ja tehdä vaikeita päätöksiä, sekä pyrkiä yhteistyöhön erilaisten ihmisten kanssa. Toki riittävä osaaminen tehtävän sisällöstä täytyy olla, mutta substanssiosaaminen on yleensä kaikista helpoin opittava palanen onnistuneessa esimiestyössä. Suomalaisissa yrityksissä esimiehiä saatetaan siis valita puhtaasti väärin perustein – sillä he ovat hyviä substanssiosaamisessa.

Esimiehen tulee osata johtaa ihmistä, antaa eväitä, tietoa, tukea ja taitoa selviytyä omasta työtehtävästään loistavasti. Tämä tarkoittaa myös tarvetta haistaa ongelmatilanteet, kykyä lukea muita ihmisiä ja ymmärtää kokonaisuutta enemmän kuin pelkästään työnteon substanssin osalta. Ihminen on paljon muutakin kuin työpaikka – ja kaikki lopulta vaikuttaa kaikkeen. On mahdollista että jotkut ihmiset ovat luontaisesti taitavia, mutta omasta kokemuksesta voin todeta, että kyseessä on todellakin pieni murto-osa esimiehistä.

Esimies ei ole pahin terveysriski vaan…

… esimiehen tietotaito ja osaaminen voi sitä olla. Mikäli esimies osaa johtaa, osaa huomioida työntekijöiden erilaiset tilanteet ja erilaiset tarpeet, päästään työyhteisössä todennäköisemmin erinomaiseen tulokseen. Mikäli tilanne on päinvastainen, voidaan hyvin suurella todennäköisyydellä sanoa, että työyhteisö on ongelmissa ennemmin tai myöhemmin kyseisen esimiehen kanssa. Hyvä esimies on helposti rinnastettavissa vakuutukseen. Esimiestyötä, sen toimivuutta ja pätevyyttä mitataan vasta sitten, kun tilanne tarvitsee. Vakuutusta mitataan vasta sitten, kun korvausta haetaan – esimiestyötä mitataan vasta sitten kun ensimmäiset ongelmatilanteet tulevat vastaan. Esimiestyössä tärkein kohta onkin se, miten esimies hallitsee ja osaa toimia ongelmatilanteissa, kuten työpaikkakiusaamiseen liittyvissä asioissa.

Millä perusteella sinä olet valinnut esimiehiä, tai millä perusteella sinä haluaisit valita esimiehiä? Mikäli olet valinnut esimiehet substanssiosaamisen perusteella, oletko kouluttanut ja valmentanut heitä kohtaamaan myös muut ongelmatilanteet joita he työssään kohtaavat?

Piditkö? Jaa se kaverille!Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *