“Työnnä minua!” ja muita vaatimuksia


Seurasin tänään iltapäivällä taloyhtiön pihalla leikkinyttä lapsikolmikkoa, joista kaksi oli hieman vanhempia. Kolmas istui koko ajan työntökahvallisen kolmipyörän satulassa, huusi kahdelle muulle komentaen heitä samalla. Kaksi muuta halusi leikkiä piilosta ja hippaa, kolmas halusi ajaa polkupyörällä. Oli vain pieni mutka matkassa. Pyöräilijä ei suostunut polkemaan itse, vaan huusi, itki ja kiukutteli jompaakumpaa vanhemmista työntämään pyörää, myös tasaisella sekä alamäkeen. Mikäli työntäminen loppui, alkoi huuto.

Jonkun aikaa vanhemmat jaksoivat vuorotellen työntää, kunnes yllättäen kyllästyivät ja halusivat leikkiä omia leikkejään. Nuorin hermostui kun ei saanut tahtoaan läpi ja lähti itkien hakemaan äidiltä apua kertoen, etteivät muut halunneet leikkiä hänen kanssaan ja kiusasivat nuorinta. Äiti tuli huudon kanssa ojentamaan kahta muuta – selitys tilanteesta ei auttanut. Leikki jatkui kolmipyörän työntämisellä ja nuorin oli tyytyväinen – äiti samoin koska valitus päättyi.

Tilanne saattoi  hymyilyttää sinua. Tuollaiset tilanteet ovat lasten keskuudessa varsin tavallisia. Kahta vanhempaa lasta ei hymyilyttänyt, olivathan he perustellusti kokeneet vääryyden. Miksi? Siksi, että äiti uskoi (ainakin tällä kertaa) koviten huutavaa ja hyökkäävintä lasta. Siksi, että äiti ei selvittänyt mitä oikeasti tapahtui, äiti ei jaksanut kuunnella myös muiden lasten näkemyksiä.

Entä sitten, lapsethan kasvavat.

Kolmipyöräilijä voi olla myös aikuiseksi kasvanut ja vaikuttaa parhaillaan työyhteisössäsi

Kolmipyöräilijä voi olla myös aikuiseksi kasvanut ja vaikuttaa parhaillaan työyhteisössäsi

Eivät välttämättä kasva. Persoonallisuushäiriöinen (narsistinen) ihminen on emotionaalisella tasolla usein jumiutunut noin kaksi vuotiaan tasolle. Tämänkaltainen ihminen käsittelee muita kuin edellä kuvattu kolmipyöräilijä, oman persoonansa jatkeina ja vain omien tarpeiden täyttäjinä.

Tämänkaltaiset ihmiset ovat työyhteisössä niitä, jotka muodostavat työympäristöön pitkäkestoisia riitoja, klikkejä ja kyteviä konflikteja. Asioita ei saada selvitettyä puhumalla kuten aikuiset ihmiset yleensä selvittävät riitansa, vaan uusia konflikteja saadaan edellisten päälle. Lopulta työympäristöongelmat alkavat näkyä sairauspoissaoloina ja pahoinvointina, työtehon ja työtuloksen laskuna sekä jopa konkreettisina työpaikan vaihtoina.

Työympäristö pyörii siis yhden kolmipyöräilijän ympärillä, joka valittaa esimiehelle, pomolle, aluehallintovirastoon sekä poliisille aina, kun ei saa tahtoaan läpi.

Tunnistitko työyhteisöstäsi kolmipyöräilijän? Esimiehesi on avainasemassa, oletko kouluttanut heitä käsittelemään tämänkaltaisia tilanteita työyhteisössä? Voin auttaa asiassa. Ota yhteyttä.

Piditkö? Jaa se kaverille!Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *