Narsisti työyhteisön perämiehenä


Olen törmännyt useisiin työyhteisöihin, joissa ongelmia aiheuttanut ihminen on käytöksellään osoittanut useita piirteitä narsismista. Narsismi on persoonallisuushäiriöihin lukeutuva persoonallisuuden häiriö, joka DSM-IV kriteeristöllä edellyttää vähintään viittä seuraavista kriteereistä:

  1. suuret käsitykset itsestään eli liioittelee saavutuksiaan;
  2. keskittyy mielikuviin rajattomasta menestyksestä, voimasta, kauneudesta tai suuresta rakkaudesta;
  3. uskoo olevansa niin ainutlaatuinen, että häntä voivat ymmärtää vain muut huomattavat henkilöt tai instituutiot;
  4. vaatii korostunutta ihailua;
  5. mielestään oikeus erityiskohteluun;
  6. muiden hyväksikäyttö;
  7. empatian puute;
  8. kateus (tai uskoo muiden kadehtivan häntä); ja
  9. ylimielisyys ja röyhkeys.

Lisäksi tälle persoonallisuushäiriölle (sekä osittain myös muille) ovat ominaisia laaja-alaiset suuruuskuvitelmat, ihailun tarve ja empatian puute.

Kaikessa yksinkertaisuudessaan narsistinen ihminen täyttää edellä olevan määritelmän. Narsistin diagnoosin saava ihminen on kuitenkin todennäköisesti niin hankala, ettei pysty työskentelemään missään työyhteisössä, vaan päätyy sairaseläkkeelle syystä tai toisesta. Eniten ongelmia aiheuttavatkin osadiagnoosin saavat, tarpeeksi hankalat ihmiset.

Miltä näyttää narsistinen työyhteisö?

Tilanne on helpoin avata vertauksen kautta, joka osittain perustuu yhteen työpaikkatapaukseeni.

Kuvittele tilanne, jossa narsistinen ihminen on esimerkiksi soutujoukkueen perämies. Perämiehen tehtävä olisi ohjata ja opastaa tiimiä yhteistyöhön, tekemään yhdessä töitä parhaan mahdollisen tuloksen eteen. Tätä ei tapahdu. Narsisti ajattelee ja ajaa vain omaa etuaan. Tiimin yksittäiset jäsenet ovat olemassa vain narsistin tarpeiden toteuttamista varten. Tästä syystä oikeaa puolta täytyy haukkua vasemmalle puolelle ja päinvastoin. Lisäksi missään tapauksessa parit eivät saa soutaa samaan tahtiin – tämähän korostaisi vain alaisten (eli soutajien ja muiden ihmisten) hienoa suoriutumista eikä nostaisi narsistista ihmistä jalustalle.

Useat narsistin saastuttamat työyhteisöt muistuttavat tätä soutujoukkuetta. Kukaan ei keskity perustehtävään.

Useat narsistin saastuttamat työyhteisöt muistuttavat tätä soutujoukkuetta. Kukaan ei keskity perustehtävään.

Ryhmä täytyy saada siis sotimaan keskenään. Vain tämä palvelee narsistin tarkoitusta. Yrityksenä tämä tarkoittaa sitä, että yritys ei missään tapauksessa souda suoraan kohti maalia, vaan vispaa pitkin järveä vähän missä sattuu. Haluatko itsellesi tällaista tilannetta?

Olen ratkonut useita vastaavantyyppisiä tilanteita. Jos tarvitset apua omassa työyhteisössäsi, ota minuun yhteyttä yhteydenottolomakkeen kautta.

Piditkö? Jaa se kaverille!Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *