narsisti ja esimies = potentiaalinen ongelma


Millainen on yrityksesi päätöksentekokulttuuri? Onko se yksilön vastuuta ja yksilön oikeutta korostava? Tekeekö yksi ihminen päätöksiä käytännössä kyseenalaistamatta ja valvomatta – vaikka seurantavastuut olisikin määritelty? Kuuletko tietystä yksiköstä kahdenlaisia, jopa täysin päinvastaisia mielipiteitä yhdestä ihmisestä?

Kaikista suurin ongelma on osaamaton ja kädetön esimies.

Huomionarvoista on se, että päätöksentekijä tai huhujen kohde ei välttämättä ole esimies tai johtaja – vaan myös alainen. Jos vastasit varsinkin viimeiseen kysymykseen kyllä – onneksi olkoon. Organisaatiostasi saattaa löytyä vakavasti persoonallisuushäiriöinen ihminen, joka aiheuttaa varmasti enenmmän ongelmia kuin ratkoo niitä.

Narsistinen esimies ja narsisti ylipäätään työyhteisössä ovat ongelmia. Kaikista suurin ongelma on osaamaton ja kädetön esimies. Jos esimieheltä puuttuu työkalut, työyhteisö ei voi narsistin edessä mitään. Jos esimiehiä on useampia, kriittisimmässä paikassa on nimenomaisesti lähin esimies. Mikäli osaamista ei löydy, tarvitaan koulutusta tai konsultaatiota. Kummassakin tapauksessa, ota yhteyttä minuun. Konsultointiprosessistani ja -tavastani voit lukea lisää tästä.

Esimies – haasta näkemyksesi

Esimies törmää varmasti tilanteisiin, joissa alainen tai toinen esimies haastaa sekä näkemykset että päätökset. Luonnollista on lähteä oletuksesta että on itse oikeassa. Luonnollista on myös lytätä toisen näkemykset puutteellisina tai keskeneräisinä – kyllähän päätöksentekijä tietää itse parhaiten. Entä jos ei tiedä?

Esimiehen päätöksenteko saattaa vaikuttaa tältä. Juuri näistä syistä esimiehen täytyy voida kyseenalaistaa omia päätöksiään.

Esimiehen päätöksenteko saattaa vaikuttaa tältä. Juuri näistä syistä esimiehen täytyy voida kyseenalaistaa omia päätöksiään.

Esimiehen tehtävään kuuluu alistua arvostelulle ja tehdä tätä myös itse. Esimiehen tehtävä on kyseenalaistaa myös omia päätöksiä sekä myös perustella ne alaisille hyvin ja tehokkaasti. Vastaavasti, alaisen tulee ymmärtää ja hyväksyä hyvin perusteltu ja hyvin tehty päätös – ja lopulta elää sen mukaan.  Mikäli jompi kumpi puoliskoista jää puuttumaan – jotain on vialla. Sekä esimiehen täytyy pystyä perustelemaan päätöksensä että alaisen täytyy voida se hyväksyä.

Ongelmana “pärstäkerroin”

Törmäsin kuukausi sitten organisaatioon, jossa osaston johdossa oli yksi henkilö. Työntekijöiden työnkuvat oli kirjoitettu hyvin laveiksi ja epämääräisiksi, joka oli ollut yrityksen perustajien kantava ajatus, kaikki saavat tehdä kaikkea mistä pitävät ja johon ovat luontaisesti kykeneviä. Homma toimi kunnes yritys alkoi levitä kuin pullataikina. Uusia esimiehiä piti rekrytoida, myös organisaation ulkopuolelta. Perustajilla ei käynyt mielessäkään, että epäselviä ja laveita työnkuvia voitaisiin käyttää väärin. Esimies saattoi jakaa “mukavat” työtehtävät suosikeilleen ja jättää loput syystä tai toisesta mustalle listalle eksyneille tuomareille. Samoin suosikit pääsivät vaikuttamaan myös laajemmalti osaston asioihin sekä ottamaan niihin kantaa – vastaavasti mustalistalaiset eivät päässeet.

Osaston esimies ei kokenut toiminnassaan mitään vikaa. Kertoi, että työntekijöiden motivaatio vaikuttaa hänen päätöksiinsä. Motivaation mittarina toimi kyseenalaistaminen. Jos työntekijä kyseenalaisti esimiestä, hän ei ollut motivoitunut. Sanomattakin selvää, että menettelytapa oli johtanut työmoraalin ja tekemisen tason romahtamiseen.

Virheitä vai virheettömyyttä?

Esimiestyössä ei odoteta virheettömyyttä. Yliampuva perfektionismi ei ole tervettä – ei esimiehissä eikä alaisissa. Silti monet esimiehet olettavat että alaiset odottavat virheetöntä suoritusta. Tämä on puhdasta roskaa. Esimieheltä odotetaan inhimillisyyttä ja ihmisten kokoisia ja näköisiä päätöksiä. Taikatemppuja ja hokkuspokkusta ei kaivata.

Haluatko olla hyvä esimies? Ole ihminen. Työyhteisössäsi ongelmatilanne joka ei tahdo ratketa? Laita minulle viestiä.

Piditkö? Jaa se kaverille!Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *