Narsisti esimiehenä


Esimies on työyhteisön tärkeimpiä yksittäisiä muuttujia. Toki tästä voidaan olla montaa mieltä, ovathan suorittavan tason ihmiset myös tärkeitä ja kriittisiä, mutta kuvittelepa parvi kaloja meressä ilman minkäänlaista koordinointia. Kalat törmäilevät toisiinsa ja katastrofin ainekset ovat olemassa.Työryhmät kaipaavat koordinointia ja monet ihmiset odottavat esimieheltä työnohjausta, ohjeita ja tukea omaan tekemiseensä. Työntekijät jopa tarvitsevat sitä – tämä ei ole lainkaan epätavallista. Esimiehen tehtävä on siis johtaa työyhteisöä.

Käytännössä hyvä johtajuus mahdollistaa koko työryhmälle parhaan mahdollisen tuloksen jokaiselle yksilölle. Se siis tukee jokaisen yksilön toimintaa ja parhaita puolia. Hyvän johtamisen elementti on esimiehen päätösten ennustettavuus, loogisuus ja yksilön tasa-arvoinen kohtelu. Entä sitten jos esimies ei olekaan hyvä johtaja, vaikka olisikin hyvä asiantuntija?

Esimiehen ei tarvitse olla tiimin osaavin

Asiantuntijana menestynyt henkilö saattaa olla narsistisilta ominaisuuksiltaan väärä esimiestehtäviin. Tästä syystä esimiehen valinnassa onkin oleellista korostaa esimiestaitoja sekä tervettä persoonaa osaamisen ja tietotaidon sijaan. Esimiehen ei tarvitse osata, tietää ja taitaa kaikkea työryhmässä, vaan esimiehen tehtävä on saada työryhmästä ja tiimistä kaikista parhaat ominaisuudet ja kyvyt esiin.

Hyvä esimies:

1. On terveen itsetunnon omaava henkilö, jolla ei ole itsetunto-ongelmia

2. Luottaa alaisiinsa ja osoittaa luottamuksen avoimesti

3. Antaa kunnian henkilöstölle

4. Myöntää virheensä – ei yritä selitellä tai puolustella tekojaan

5. Myöntää, ettei tiedä kaikkea

6. Hyödyntää henkilöstön osaamista ja tietotaitoa aktiivisesti

7. Tarttuu aktiivisesti henkilöstöasioihin

Edellä olevassa listassa olevista asioista suurin osa on mahdottomia narsistille. Narsistisesti käyttäytyvä ihminen ei käytännössä kykene olemaan esimiehenä, sillä toiminta ei ole läpinäkyvää, ennustettavaa tai tasapuolista.

Hyvä johtaja johtaa esimerkillä, näyttäen alaisilleen suuntaa. Narsisti esimiehenä ei tähän kykene, vaan pyrkii ottamaan jokaisen tontin itse.

Hyvä johtaja johtaa esimerkillä, näyttäen alaisilleen suuntaa. Narsisti esimiehenä ei tähän kykene, vaan pyrkii ottamaan jokaisen tontin itse.

Narsisti pärjää asiantuntijana

Narsistinen ihminen saattaa pärjätä asiantuntijana omalla osa-alueellaan. Silti tässä on kriittinen huomio sanaan “saattaa”. Mitä vaikeampi persoona, sitä vaikeampaa on pärjätä ylipäätään missään työtehtävässä – edes asiantuntijana. Jos saat viitteitä siitä, että esimiestehtävää hakevalla ihmisellä olisi ongelmaa narsistisuuden kanssa, voit pitää hänet asiantuntijana. Siinä tehtävässä saattaa kyseinen yksilö olla mitä osuvin ja tehdä hienoa tulosta.

Kaikista tehokkain tapa päästää helvetti valloilleen on antaa narsistiselle ihmiselle alaisia.Tämän jälkeen suurin osa työajastasi menee tämän esimiehen sotkujen selvittelyyn joko vapaaehtoisesti tai aluehallintoviraston selvityspyynnön pohjalta. Ensimmäisessä vaihtoehdossa on käytettävissä laajempi keinovalikoima, jälkimmäisessä huomattavasti suppeampi. Aluehallintovirasto vaatii tuloksia ja näyttöä, joita joudut hankkimaan tavalla tai toisella.

Onko käsissäsi kuvatunkaltainen tapaus? Voin auttaa asiassa, olen ratkonut menestyksellä jo useita kymmeniä tapauksia. Lisäksi voit selvittää myös esimiesehdokkaiden persoonallisuuden helposti ja kustannustehokkaasti. Salescon Oy tuo maahan 100%:sen varmaa, kustannustehokasta PBA-persoonallisuusanalyysia.

Molemmissa asioissa ota yhteyttä yhteydenottolomakkeella tai soita minulle suoraan puh. 046 6006 595.

Piditkö? Jaa se kaverille!Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *