Kun kupla puhkeaa…


Erikoishuomion ja oikeutuksen tunto ovat narsistisen ihmisen avainpiirteitä. Saattaa tulla tilanteita, joissa jopa ihan tavallinen ihminen saattaa ajatella egoistisesti ja narsistisesti – jopa ymmärtämättään. Olet ehkä ollut hemmoteltavana kylpylässä hyvän ystävän häitä varten tai olet matkalla jossa saat viiden tähden kohtelua ja kaikki hoidetaan puolestasi. Tavallisia elämän ongelmia ei tarvitse huolehtia. Tuntuu hyvältä saada hemmottelevaa kohtelua, se kohottaa itsetuntoa ja myös saatat kokea itsesi hieman tärkeämmäksi kuin aikaisemmin.

Elämä on täynnä mahdollisuuksia, mutta valitettavasti myös tilanteita joissa voi edetä entistä pysyvämpään narsistiseen kuplaan. Sanotaan että ankara työ saa palkintonsa ja olet ansainnut ylennyksen. Nyt sen sijasta että vastaisit itse puhelimeen, joku vastaa siihen puolestasi. Kahvit tuodaan tapaamiseen valmiiksi ilman että tarvitsee tehdä asian eteen mitään ja muistiotkin kirjoitetaan sanelusta valmiiksi.

“Ylennyksen” ei tarvitse tulla välttämättä pelkästään töissä. Ehkä puolisosi tietää kuinka kohdella sinua hyvin ja hoitaa monia kotiaskareita jotta arki rullaa. Tai ehkä olet asettanut perheelle ehtoja jotka toteutuvat. Et ehkä tiennyt tai ymmärtänyt että sinulla onkin paljon valtaa – ja egoistinen vallan kupla alkaakin kasvaa.

Narsitinen kupla saattaa vallata jopa täysin huomaamatta. Et välttämättä ole edes täysin tietoinen sen muodostumisesta. Mitä enemmän vahvistavia kokemuksia se saa, sitä laajemmaksi, jyrkemmäksi ja voimakkaammaksi se tulee. Sitten, ilman varoitusta – jotain tapahtuu ja kupla puhkeaa. Ne uskolliset työntekijät jotka hoitivat jokaisen askareen ovat ehkä edelleen ympärilläsi – mutta urakehitys ei etenekään samaa tahtia. Perheenjäsenet saattavat kiinnittää huomiota johonkin muuhun kuin sinuun. Et olekaan enää maailman keskipiste.

Ikääntyminen itsessään voi tuoda muutoksia asiaan. Kupla ei puhkea, mutta kuihtuu pois. Et olekaan enää nuori ja elämäsi kunnossa, vaan ryppyjen lisäksi alkaa näkyä riippumista, roikkumista, harmaita hiuksia tai jopa kaljua. Vaatteetkaan eivät istu enää yhtä hyvin kuin aikaisemmin, lempifarkkuihin mahtuminen on epätoivoista. Ja lopulta areenan valtaavat sanat “herra”, “rouva”, “pappa” tai “mummo”.

Eda Goldstein käsitteli aihetta napakassa artikkelissaan vuonna 1995. Hän kuvasi mitä tapahtuu jossain vaiheessa elämää kun narsistinen ihminen joutuu kosketuksiin omien tunteittensa kanssa, paljastaen heikkoutensa itselleen. Reaktio saattaa olla raivostunut tai häpeävä.

Kuten Goldstein kirjoitti, todellisuuden kanssa tekemisiin joutuminen saattaa asettaa vaaranpaikkoja ja yksittäisen ihmisen elämän sekaisin:

“Believing that they should be able to control life and be strong and self-sufficient, individuals with severe narcissistic vulnerability do not allow for human limitations or the effects of life’s vicissitudes… indignation, bitterness, envy, disbelief, and humiliation are commonly expressed and may, in some extreme instances, result in vengeful acts of violence” (sivut. 410-411).

Käytännössä – mitä suurempi ja paksumpi kupla, sitä suuremmat vahingot se puhjetessaan jättää.

On tapoja selvitä se äkillinen huomio siitä, ettei yksilö olekaan lopulta niin erikoinen ja itseasiassa – jopa vikoja täynnä. Kuplan puhjetessa todennäköisesti henkilö hyötyy käynnistä (tai useammasta käynnistä) terapiassa – mikäli itse suostuu ymmärtämään roolinsa ja vajavaisuutensa. Tämä ei ole mitenkään täysin automaatio.

Narsistisen ihmisen yleisin ongelma on käsitellä häpeää ja raivoa joka kumpuaa omasta vajavaisuudesta ja omasta “virheellisyydestä”. Kukaan ei ole täydellinen – paitsi narsisti. Kun narsisti havaitsee itsessään puutteita, reaktio voi olla mielenkiintoinen. Kasvatettu narsistinen kupla puhjetessaan saattaa aiheuttaa keski-iän kriisiä, joka johtaa lopulta oman elämän käsittelyyn ja läpikäyntiin hieman pidemmällä ja syvemmällä tasolla.

Piditkö? Jaa se kaverille!Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *