Henkilöstöjohtaja – turpa kiinni!


Työympäristöongelmat ovat työnantajille aina kalliita ja tuottavat kustannuksia. Hyötyjä riitelystä, kyräilystä tai kiukuttelusta ei ole. Vai oletko törmännyt joskus työpaikkaan, jossa riitely olisi parantanut työtehoja? Työilmapiirillä on selkeä vaikutus yleensä hyvinvointiin työpaikalla sekä suoraan työtehoihin. Tässä blogissa keskityn pariin ydinongelmaan työympäristöriidoissa sekä niiden ratkaisuun.

Usein työympäristöongelmissa taustasyitä ja -vaikuttimia on enemmän kuin yksi. Yksittäinen ihminen saattaa aiheuttaa ongelmatilanteen, mutta sen ongelmatilanteen kehittymiseen ja rakentumiseen saattaa myötävaikuttaa monikin yksittäinen tekijä ja ihminen saman organisaation sisällä. Tämä vaikuttaminen voi olla tiedostettua ja tarkoituksellista, mutta myös vahingollista. Jokaisessa tapauksessa syyt on arvioitava ja selvitettävä erikseen.

Törmään usein mm. seuraaviin tilanteisiin ja asioihin:

  1. Esimiehen esimiestaidot ja hankalien tilanteiden käsittelemisen taito on puutteellista
  2. Organisaatiossa ei välttämättä tiedetä miten asia pitäisi ratkaista, joten ei tehdä mitään
  3. Esimiehen ja johdon oikeuksista ja velvollisuuksista ei ole tarkkaa tietoa, joten ei tehdä mitään tai tehdään vääriä asioita
  4. Tieto ei kulje objektiivisesti ja sensuroimatta johdolle asti, jotta johto osaisi reagoida asioihin oikein
  5. Työntekijät pelkäävät leimautumista ja tästä syystä eivät myöskään rohkeasti tuo mahdollisia ongelmatilanteita esille

Ihmettelyllä vain lisää ongelmia

Edellä kuvatut syyt eivät ole työpaikoilla yhtä suoraviivaisia ja ovatkin yleensä nippuna – esimerkiksi 1. – 3. kohtien asiat ovat yleensä yksi iso nippu josta täytyisi ottaa selvää. Silloin tällöin törmään esimiehiin, joiden omalle itsetunnolle on liian kova paikka myöntää ettei pysty hoitamaan tai ei tiedä kuinka käsitellä riitatilannetta. Omasta näkökulmastani todellinen esimies myöntää milloin omat rahkeet eivät riitä ja pyytää rohkeasti apua.

Usein apu kannattaa pyytää ulkopuolelta, toisesta yksiköstä tai koko organisaation ulkopuolelta. Ulkopuolisella ei ole tunnesidettä eikä ennakkoasenteita tai odotuksia asian suhteen – näin ollen riitatilanteeseen saadaan objektiivinen mielipide.

Rohkaise puhumista

Kun suomalainen tulee kertomaan esimiehelleen että työympäristössä on ongelmatilanne ja työpaikalla ei mahdollisesti voida hyvin, yleensä on jo silloin kiire. Esimiehenä voit madaltaa omalla toiminnalla ja käytöksellä kynnystä kertoa ongelmatilanteista. Se vaatii aluksi hieman enemmän, mutta pitkässä juoksussa se kannattaa – sillä saat herkemmin tietoa mitä työyhteisössä tapahtuu. Esimiehelle pahin tilanne on se, että tieto haastavasta tilanteesta tulee täysin puskista ja täysillä päälle. Silloin on jo tarpeen ryhtyä toimenpiteisiin, ei ole enää aikaa odotella. Osta siis itsellesi aikaa ja rohkaise puhumista – lisäksi ota palaute vastaan objektiivisesti.

Suurissa organisaatioissa johto saattaa olla kaukana, sekä fyysisesti että psyykkisellä tasolla. Mitä rehellisempää, suorempaa tietoa johto saa alaisiltaan aina reunimmaiseen poteromieheen saakka – sitä paremmat mahdollisuudet johdolla on tukea myös esimiehiä haastavien tilanteiden käsittelyssä mikäli niitä ilmenee. Samalla voidaan taklata myös haasteita, jotka liittyvät esimiehen omaan osaamiseen ja tietoon miten haastavia esimiestilanteita käsitellään.

Kaksi korvaa, yksi suu!

Meistä jokaisella on kaksi korvaa ja yksi suu. Kuuntelun ja puhumisen suhteen tulisi siis olla sama – kuuntele tuplasti se mitä puhut. Toisaalta pelkkä kuuntelu ei riitä, vaan vaaditaan myös tekoja. Käytännössä tämä tarkoittaa – turpa kiinni ja tee enemmän. Tuliko blogissa käsitellyistä teemoista mieleen joku tilanne jota käsittelet mahdollisesti työpaikallasi tällä hetkellä ja päässä pyörii ajatus mitä voisit tehdä tai pitäisi tehdä?

Kysymys kuuluukin – miksi et ole jo tehnyt sitä mitä suunnittelet? Mikä estää Sinua?

Piditkö? Jaa se kaverille!Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *