Haluton ratkomaan ongelmia? Haluton tekemään töitä.


Olen monen ihmisen kanssa keskustellut työympäristöongelmista ja niiden ratkaisusta – tai lähinnä niiden ratkaisemattomuudesta. Työyhteisöissä usein haastavan ihmisen kanssa asioivia ihmisiä kehotetaan jaksamaan ja kestämään, sietämään ja sopimaan asioita. Joissain tapauksissa tämä toimintamalli on tehokas ja ihmiset voivat sopia keskenään omat asiansa – mutta tämä ei ole automaatio ja ennakko-olettama. Esimiehen tehtävä on nimenomaisesti johtaa työyhteisön yhteistyötä ja sovittaa erilaisia persoonia yhteen – ei välttämättä johtaa työntekoa itsessään.

Mikäli suomalainen tulee sinulle työympäristöön liittyvän ongelman kanssa, ota ongelma tosissasi.

“Koita sopia asia itse” johtaa motivaation katoamiseen

Jos esimiehesi kertoisi “koeta selvitä itse” tai “kyllä teidän täytyy asia sopia”, miten kokisit tilanteen? Ensialkuunkaan tuskin olisit kertomassa kovinkaan helposti sinua häiritsevästä tai ahdistavasta ongelmasta kollegan tai työkaverin kanssa. Mikäli suomalainen kertoo ongelmasta, silloin on oikeasti jo ongelma käsillä. Mikäli esimies toteaa tällöin “koita pärjätä itse”, johtaa se hyvin usein työntekijältä vastaavaan reaktioon – työnantaja haluaa pärjätä ihan kokonaan itse. Tämä johtaa siihen, että ollaan kiinnostuneita ennen kaikkea helpon palkan nostamisesta eikä niinkään työyhteisön eteenpäin viemisestä & -kehittämisestä, koska työyhteisön esimies ei tarjoa tukea ongelmatilanteessa.

Jos esimies sanoo ei - sanoo työntekijä myös. Kokonaisuudesta koppi.

Jos esimies sanoo ei – sanoo työntekijä myös. Kokonaisuudesta koppi.

Pidä puuttumiskynnys matalana!

Esimiehelle vihoviimeinen vastaus on kehotus sopia asia, selvittää itse tai pärjäillä. Näillä vastauksilla onneksi olkoon, olet tappanut juuri vähintään yhden työntekijän motivaation. Tämän jälkeen vain pakollinen tehdään, ei mitään muuta. Pahimmassa tapauksessa, kun Suomen yhteiskunnallinen tilanne muuttuu, jää yrityksesi todennäköisesti ilman työntekijää. Heikkoinakin aikoina kannattaa pitää hyvistä työntekijöistä kiinni – parempia aikoja varten. Ihmisen vääryyden muisti on varsin pitkä. Tästä syystä – pidä puuttumiskynnys ja kysymiskynnys varsin matalana. Mikäli suomalainen tulee sinulle työympäristöön liittyvän ongelman kanssa, ota ongelma tosissasi. Heti. Pääset helpommalla. Kysy ja selvitä, tarkasta ja sovita. Se on esimiehenä tehtäväsi. Ei johtaa työtä, vaan ennen kaikkea johtaa ihmistä. Työntekijäsi todennäköisesti osaavat tehtävänsä.

Piditkö? Jaa se kaverille!Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *